03.com.ua- свободная медицинская энциклопедия. Каждый зарегистрированый участник может редактировать статьи

Інструкція для медичного застосування препарату ШИПШИНИ СИРОП

Материал из 03.com.ua.
Перейти к навигации Перейти к поиску

основні фізико-хімічні властивості:

  • густувата однорідна рідина

червонувато-коричневого кольору із солодким своєрідним смаком;


склад:

  • 100 мл сиропу містять плодів шипшини цілих – 25,45 г;

 кислоти аскорбінової – 0,4 г;

допоміжні речовини: вода очищена, цукор рафінований.

 


Форма випуску.

  • Сироп.

 


Фармакотерапевтична група.

  • Препарати, що впливають на систему травлення та

метаболічні процеси. Код АТС А16А Х10**.

 


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічна дія препарату обумовлена вмістом основної діючої речовини – аскорбінової кислоти, яка бере участь в окислювально-відновних процесах, вуглеводному обміні, процесах зсідання крові; регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів, синтезі колагену і проколагену, нормалізації проникності капілярів. Існують дані щодо позитивного впливу вітаміну С при атеросклерозі. Препарат має жовчогінну дію.

Фармакокінетика. Аскорбінова кислота в організмі швидко всмоктується, переважно у дванадцятипалій та тонкій кишках. Через 30 хвилин кількість аскорбінової кислоти помітно збільшується. Для насичення тканин необхідне перетворення аскорбінової кислоти у дегідроаскорбінову, яка проникає крізь кишкові мембрани без енергетичних витрат. У клітині кислота дегідроаксорбінова швидко відновлюється в аскорбінову. У цьому процесі беруть участь також тіолові та дисульфідні групи. Кислота аскорбінова розподіляється між органами нерівномірно. У тканинах вітамін С визначається у трьох формах: у вигляді кислоти аскорбінової; кислоти дегідроаскорбінової та у вигляді аскорбігена. У тканинах кислота аскорбінова розпадається до глюкози. Кислота аскорбінова виділяється із сечею, калом, потом, слиною, слізною рідиною, грудним молоком.

 


Показання для застосування.

  • Профілактика та лікування

гіпо- авітамінозу С, при геморагічних діатезах, інфекційних захворюваннях, гепатитах, хворобі Аддісона, ранах, що повільно гояться, переломах кісток, дистрофії, інтенсивних фізичних та розумових навантаженнях, у період вагітності та лактації.

 


Спосіб застосування та дози.

  • Шипшини сироп діти приймають з 6 років по

andfrac12; чайної ложки 2 рази на добу після їди. Дорослі - по 1 столовій ложці 2 рази на добу. Сироп запивають кип’яченою водою. Курс лікування 25 - 30 днів, повторні курси після перерви 5 - 7 днів.

 


Побічна дія.

  • Можливі алергічні реакції.

 


Протипоказання.

  • Підвищена чутливість до препарату, жовчнокам’яна хвороба,

цукровий діабет, дитячий вік до 6 років.

 


Передозування.

  • При тривалому застосуванні препарату рідко

знижується проникність капілярів, у зв’язку з чим погіршується живлення тканин та органів. Збільшується протромбінемія, що призводить до прискорення зсідання крові та сприяє тромбоутворенню. У випадку застосування у великих дозах відзначається зменшення кількості еритроцитів та значний нейтрофільний лейкоцитоз з різкою лейкопенією. Тривале застосування у великих дозах стійко закріплює порушення трофіки міокарда. При тривалому вживанні шипшини сиропу організм людини стає дуже вразливим: навіть при незначному дефіциті аскорбінової кислоти розвивається гострий авітаміноз С.

 


Особливості застосування.

Не застосовувати особам, схильним до алергічних реакцій на аскорбінову кислоту.

 


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

  • Всмоктування аскорбінової кислоти

зменшується при одночасному застосуванні пероральних контрацептивів, вживанні свіжих та консервованих фруктових або овочевих соків, лужного пиття. Препарат підвищує абсорбцію пеніциліну і заліза, зменшує дію гепарину, непрямих антикоагулянтів, збільшує ризик виникнення кристалурії при лікуванні саліцилатами.

 


Умови та термін зберігання.

  • Зберігати у сухому, захищеному від світла та

недоступному для дітей місці при температурі від 15 0С до 25 0С.


Термін придатності – 6 місяців.